Poluarea este un fenomen care ne îngrijorează tot mai mult – mai ales dacă locuim într-un oraș – din cauza consecințelor asupra sănătății. De aceea, este important să intervenim măcar acolo unde putem schimba noi ceva prin efortul personal. Iar, în acest sens, să ne asigurăm o apă de consum mai curată este un pas esențial.
Iată doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce organismului consumul zilnic de apă pură microbiologic:
- Îmbunătățește imunitatea organismului
Consumul de apă cu adevărat curată înseamnă, în primul rând, un imens câștig pentru organele care asigură detoxifierea și pentru sistemul imunitar. De ce? Ei bine, pentru că reducerea cantității de reziduuri și de toxine din organism – rugină, nitrați, nitriți, calcar, metale grele, bacterii, virusuri – înseamnă un efort mai mic din partea organelor excretoare (rinichi, ficat) și o mai bună funcționare a sistemului de apărare a organismului. Ca urmare, vă veți simți mult mai vioi fizic și mental și veți fi mai rezistenți în fața bolilor.
Nu în ultimul rând, consumul de apă pură – fie că este băută și contribuie la detoxifiere, fie că este folosită pentru spălarea feței –înseamnă o piele mai curată și mai strălucitoare. - Crește tonusul psihic și mental
Este bine cunoscut rolul apei în întreținerea funcțiilor creierului. Explicația este cât se poate de simplă: 73% din țesutul cerebral conține apă. Pentru creier, o apă pură este asemenea unui mesager onest, care nu denaturează mesajul. Așa se face că dacă vom bea o apă curată, neurotransmițătorii (acele substanțe descărcate la nivelul sinapselor neuronale, cu rol în declanșarea impulsurilor din care se nasc acțiunile noastre) se vor transmite mai eficient.
Prin urmare vom gândi mai bine și mai repede, vom avea o memorie mai bună, vom avea o stare psihică mai bună etc. - Atenuează durerile articulare și musculare
Consumul regulat de apă pură are efect analgezic. Poate sună ciudat, dar chiar veți putea constata că vă dor mai puțin coloana vertebrală, articulațiile și mușchii dacă veți avea grijă să vă hidratați suficient și să beți o apă pură.
De altfel, există studii care demonstrează că apa funcționează asemenea unui unguent calmant pentru articulații, vertebre, tendoane și mușchi.
Cauți filtru apa potabila? Alege din oferta eMAG.ro
- Combate alergiile și astmul
Alergiile respiratorii și astmul sunt două probleme de sănătate care sunt influențate de calitatea și de cantitatea apei pe care o bem. Pe de o parte, concentrațiile mari de clor sau de fluor din apa provenită din rețelele de alimentare publică stimulează și întrețin reacțiile alergice. Iar, pe de altă parte, deshidratarea, în sine, amplifică manifestările alergice sau astmatice.
De aceea, persoanele care suferă din cauza acestor probleme ar trebui să se gândească și la o abordare din acest punct de vedere a bolii. - Favorizează digestia și intensifică arderile calorice
Există numeroase studii care demonstrează faptul că un consum adecvat de apă microbiologic pură favorizează digestia și tranzitul intestinal. De asemenea, s-a dovedit că persoanele care beau suficientă apă sunt mai puțin expuse exceselor alimentare. De altfel, se știe că un pahar cu apă este un mijloc de a ne mai păcăli o vreme foamea.
Nu în ultimul rând, este important să bem apă între mese deoarece consumul de apă intensifică metabolismul și ne ajută astfel să ne menținem supli.
Beneficii obținute prin consumul și folosirea în gospodărie a unei ape pure:
- Odată ce veți începe să folosiți o apă microbiologic pură, veți avea surpriza plăcută de a redescoperi savoarea ceaiului sau cafelei, care vor avea un gust și o aromă îmbogățite;
- Dacă veți folosi apă purificată și la spălarea fructelor și legumelor, precum și la gătit, veți avea certitudinea că alimentele pe care le veți mânca sunt mai sănătoase datorită faptului că nu mai sunt deloc contaminate;
- Familiile care au bebeluși au nevoie să folosească apă purificată pentru a le pregăti mesele și pentru a le spăla biberoanele. Pentru că nu conține clor sau fluor, cum conține apa din rețeaua publică, apa purificată poate fi folosită și la spălarea acelor hăinuțe care intră în contact direct cu pielea bebelușului;
- Vesela, tacâmurile și vasele de bucătărie se vor curăța mai bine, fără a mai rămâne cu urme de calcar, așa cum se întâmplă în cazul apei din rețeaua publică.
Ce nu știați, poate, despre apa îmbuteliată:
- În cele mai multe cazuri, apa îmbuteliată nu este mai curată decât cea de la robinet. Reglementările din domeniul industriei apei îmbuteliate sunt mai permisive decât cele care privesc stațiile locale de epurare a apei. În schimb, apa îmbuteliată este mult mai costisitoare, cam de 1.900 mai scumpă decât apa de la robinet;
- De multe ori, PET-urile în care este ținută apa nu sunt depozitate corect. Or, există numeroase studii relevante care demonstrează că apa păstrată în bidoane din plastic care au fost ținute în soare este o sursă de ftalați și de bisfenol A, compuși cu efecte foarte nocive asupra sănătății;
- PET-urile rămase după consumul apei sunt o continuă sursă de poluare, pentru că numai unul din cinci recipiente este reciclat. De altfel, întregul proces de fabricare, de transport și de reciclare este unul cu efecte extrem de nocive asupra mediului înconjurător.
Cauți filtru apa potabila? Alege din oferta eMAG.ro
De ce nici apa de la robinet nu este sigură
Este adevărat că apa de la robinet este intens igienizată pentru a nu crea probleme majore de sănătate consumatorilor. Totuși, igienizată nu este același lucru cu pură, pentru că apa de la robinet păstrează urmele igienizării, respectiv reziduuri de clor și de fluor care o fac periculoasă în consumul de zi cu zi, pe termen mediu și lung. În plus, pentru că rețeaua de canalizare din România este, în majoritatea cazurilor, veche și prost întreținută, între apa care pleacă din stațiile de epurare și cea care ajunge în paharele noastre după ce deschidem robinetul există diferențe semnificative de calitate. Diferența de gust pe care o puteți simți când beți dintr-o apă purificată și, apoi, din apa de la robinet este dată de reziduurile de clor, fluor, rugină, calcar și alți compuși nocivi din apa provenită din rețeaua publică de alimentare cu apă.
Dacă vă gândiți că fierberea apei poate fi o soluție mai bună decât purificarea apei prin filtrare, aflați că fierberea nu distruge decât eventualele microorganisme prezente în apă. Iar reziduurile de rugină și ceilalți compuși nocivi vor rămâne – și încă într-o concentrație și mai mare – pentru pentru că o parte din apă se va evapora.
Și din acest motiv, posibilitatea de a bea zilnic o apă pură din toate punctele de vedere este, pe termen mediu și lung, aur curat pentru sănătatea dumneavoastră. Datorită purității apei pe care o veți consuma zilnic, veți constata că vă veți îmbolnăvi considerabil mai puțin și că veți avea mai multă energie să faceți ceea ce vă propuneți.